Degree in Gastronomic Sciences

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Degree in Gastronomic Sciences

Presentation

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Gastronomy, in its most modern, scientific and technological side, demand new professionals with a scientific basis. They must be able to lead the sector’s evolution and the design of new services and gastronomic products either in catering or in food industries.

The study plan of the Degree in Gastronomic Sciences at the European University of the Atlantic provides a high-quality, up-to-date training that covers the full spectrum of professional areas in which a graduate in gastronomic sciences may operate. Opportunities for further specialization in specific fields are given thanks to the wide range of elective subjects offered.

The Faculty of Health Sciences boasts modern, state-of-the-art facilities that will enable the student to fully develop the practical competences of this Degree. These facilities include four fully-equipped laboratories: one dedicated to Biochemistry and Physiology, another to Food Science and Food Technology, another specializing in Culinary Technology, and yet another to Gastronomic Sciences. There is also a Preparation room.

Career Opportunities

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The field of gastronomy offers a wide range of career opportunities in all related sectors as mass catering, commercial, hotels, food industry:

  • Head Chef
  • Catering Manager
  • Production Manager in food industry
  • R&D Technician in catering or food industries
  • Gastronomic Consultant
  • Gastronomic Events Manager
  • Educator in the field of the Gastronomic Sciences

Engage in your profession

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UNEATLANTICO reproduce entornos laborales reales

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UNEATLANTICO reproduce entornos laborales reales

El Campus de la Universidad Europea del Atlántico está diseñado para que los alumnos pongan en práctica su profesión desde el primer curso. La Facultad en Ciencias de la Salud cuenta con unas modernas instalaciones que permiten al alumno desarrollar ampliamente las competencias prácticas del Grado. Estas instalaciones incluyen los laboratorios de Bioquímica y Fisiología, de Bromatología y Tecnología de los Alimentos, de Tecnología Culinaria, la sala de Preparaciones y finalmente el laboratorio de Ciencias Gastronómicas.

El equipo docente motiva a los universitarios para que se involucren en la vida del Campus, les orienta para que pongan en marcha proyectos e ideas que les permita desarrollar su profesión desde el primer día. El modelo educativo no se limita a cumplir con la actividad curricular de los alumnos sino a garantizar su formación teórico-práctica y la implicación total del estudiante en su entorno profesional.

Además, la Universidad cuenta con numerosos convenios de prácticas con empresas de diferentes sectores que complementan el aprendizaje de los universitarios y favorecen el desarrollo de competencias transversales que les serán necesarias a la hora de optar a un puesto de trabajo. Los profesores-tutores se encargan de guiar y supervisar el trabajo de los estudiantes y así favorecer el máximo aprovechamiento de su contacto con el mundo empresarial. La Universidad Europea del Atlántico te ayuda a poner en práctica tus ilusiones.

Degree

Al finalizar el programa, el alumno obtendrá el título de GRADUADO O GRADUADA EN GASTRONOMÍA, expedido por la Universidad Europea del Atlántico.

Study Programme

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FIRST YEAR

SEMESTER 1
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Foundations of Chemistry 6
Cell Biology 6
Food Physics 6
Data analysis 6
Human Physiology I 6
SEMESTER 2
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Food Microbiology and Parasitology 6
Pastry and Bakery 6
Tecnologías de la Información y la Comunicación aplicadas a la Gastronomía 6
Biological Chemistry and Biochemistry 6
Anthropology and Psychology of Food and Gastronomy 6

SECOND YEAR

SEMESTER 1
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Nutrition 6
Food Chemistry and Biochemistry 6
Food Science 6
English applied to Gastronomic Sciences I 6
Culinary techniques I 6
SEMESTER 2
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
English applied to Gastronomic Sciences II 6
Culinary techniques II 6
International Gastronomy I 6
Spanish Gastronomy 6
Sommelier and Winery Manager 6

THIRD YEAR

SEMESTER 1
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Food Safety and Hygiene 6
Group Catering 6
Quality and Management in Food Companies 6
Food Technology 6
International Gastronomy II 6
SEMESTER 2
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Cantabrian Gastronomy 6
Deontology and Food Legislation 6
Marketing and Gastronomy 6
Gestión de Servicios de Restauración Colectiva y Catering 6
Elective II 6
AVAILABLE OPTIONS
Human Physiology II (EL) 6
Advanced English applied to Gastronomic Sciences (EL) 6
Processing of Meat and Fish (EL) 6
Human Resources (EL) 6

FOURTH YEAR

SEMESTER 1
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Food Innovation and Design 6
Sensory Analysis of Food 6
Internship I 6
State-of-the-art Techniques in Gastronomy 6
Elective III 6
AVAILABLE OPTIONS
Nutrition and Dietetics (EL) 6
Food Biotechnology (EL) 6
Foundations of Chemical Engineering (EL) 6
Conflict Resolution and Mediation (EL) 6
SEMESTER 2
SUBJECT ECTS CREDITS
TOTAL 30
Internship II 18
Entrepreneurship and Gastronomy 6
Final Project 6